Vad är en Bouppteckning ?
Vi upprättar en komplett bouppteckning för 4.995 kr. Enligt lag måste man upprätta en bouppteckning när någon avlidit. En bouppteckning kan sägas vara en sammanställning eller bokslut av den avlidne personens tillgångar och skulder som tex. fastigheter, bostadsrätt, pengar på bankkonto, aktiedepåer, ISK konton, bilar, båtar, tavlor och andra värdefulla saker. Skulder som banklån, bostadslån, andra lån, kreditkort, skatteskulder och andra krediter. Även försäkringar ska anges.
Bouppteckning ska upprättas senast tre månader efter dödsfallet.
En Bouppteckning ska upprättas senast tre månader efter dödsfallet och bouppteckningsförrättningen ska följaktligen hållas inom 3 månader. Vad är en bouppteckning och hur registreras den? Den upprättade bouppteckningen ska skickas till Skatteverket för registrering inom fyra månader från dödsfallet, i ett original samt en vidimerad kopia. Vidimerade kopior eventuellt testamente, äktenskapsförord, kallelsebevis och eventuella arvskifteshandlingar för tidigare makar ska bifogas.
Vad är en bouppteckning? vilka har ansvaret?
Vad är en bouppteckning och vilka har ansvar för att upprätta bouppteckningen. Det är dödsbodelägarna som har ansvar för att handlingen upprättas. Ofta blir det den dödsbodelägare som har bäst inblick i den avlidnes privatekonomiska förhållanden som får det största praktiska ansvaret för att bouppteckningen genomförs. Denna person kallas bouppgivare och är oftast en efterlevande sambo, maka/make eller ett barn till den avlidne..
Vilka ska kallas till bouppteckningsförrättningen ?
Vad är en bouppteckning och vilka måste närvara vid förrättningen. Alla dödsbodelägare, efterarvingar och testamentstagare ska kallas och ges möjlighet att närvara. Det är dock bara obligatoriskt att bouppgivaren och förrättningsmän deltager. Bevis på att alla dödsbodelägare och efterarvingar har blivit kallade till bouppteckningsförrättningen ska bifogas inlämnad bouppteckning. Det kan vara kvitto på rekommenderat brev från posten, skriftlig handling eller e-post.
Vilka ska skriva under handlingen?
När bouppteckningen har skapats ska den skrivas under av bouppgivaren och av förrättningsmännen. Förrättningsmännen ska skriva under bouppteckningen och intyga att bouppgivaren utifrån lämnande handlingar gett korrekta uppgifter. Förrättningsmännen får inte vara någon av dödsbodelägarna och bör ha juridiska kunskaper.
Vad används den registrerade bouppteckningen till?
Bouppteckningen ligger senare till grund för den fördelning av dödsboets tillgångar som ska ske mellan arvingar och eventuella testamentstagare, det vill säga arvskiftet. En bouppteckning kan sedan fungera som en legitimationshandling om det är en dödsbodelägare, är det fler krävs det oftast en arvskifteshandling. Dödsbodelägarna kan nu avsluta bankkonton, sälja värdepapper samt sälja eller ansöka om lagfart på fastighet, eller överlåta bostadsrätt.